Tehtäviä alakoululaisille

TEHTÄVÄ 1: Pienten kissojen päivä, kissaliikuntaa alakoulun ensimmäisille luokille

Opettaja kertoo luokalle, että tänään kaikki oppilaat saavat olla pieniä kissanpentuja. Ensin jokainen saa keksiä itselleen kissanimen ja saa kertoa parille minkävärinen turkki, minkälainen häntä ja viikset omalla roolihahmolla on.

Ensiksi pienet kissat nukkuvat liikuntasalin lattialla. Opettaja kertoo oppilaille, että kissat nukkuvat luonnostaan paljon. Nukkumisen lisäksi ne tarvitsevat kuitenkin paljon tekemistä. Sitten opettaja herättää kissat koskettamalla olkapäähän tai selkään.

Venyttely: Opettaja kertoo, että kissat rakastavat venyttelyä. Herättyään kissat haukottelevat venyttelevät nautinnollisesti.

Lämmittelyhippa: Kissanpennut rakastavat leikkimistä. Pentujen lempileikissä ne ottavat muita pentuja kiinni. Vierasta kissaa ei saa koskaan lähestyä yllättäen. Ennen kuin kissaan koskee, täytyy sen antaa haistaa kättä. Muuten kissa voi säikähtää.

Lasten kissahippa on muunnelma vanhasta avaruushippa –klassikosta. Kun hippa saa oppilaan kiinni, jää tämä paikalleen ja maukuu surkeasti. Muut oppilaat voivat pelastaa kiinnijääneen niin, että antavat tarjoavat tälle kättä nuuhkittavaksi. Kun kiinnijäänyt koskettaa nenällä pelastajan kättä, hän vapautuu.

Palloleikki: Kissat rakastavat palloleikkejä. Varsinkin sisäkissojen kanssa on leikittävä joka päivä. Pallon pyörittely on hyvä tapa torjua tylsyyttä.

Kissaoppilaiden palloleikki voi olla mikä hyvänsä pallon kuljettamisleikki. Esimerkiksi leikki, jossa oppilaiden pitää kuljettaa palloa maaliin, eli kissojen ”pesään”. Aina kun pallo koskettaa omaa pesää, saa joukkue pisteen. Pallo kädessä ei saa liikkua.

Tasapainoilu puomilla: Kissoilla on ilmiömäisen hyvä tasapaino. Ne osaavat tasapainoilla kapeallakin alustalla. Kuitenkaan kissankin tasapaino voi horjahtaa. Jos kotona on kissa, esimerkiksi parvekkeella on oltava verkko tai lasi sen turvaksi.

Oppilaat voivat kokeilla kuinka taitavasti he kissoina osaavat tasapainoilla puomiharjoituksella. Luokan osaamisesta riippuen, voi kokeilla erilaisia harjoituksia.

Loppuvenyttely: Kissat venyttelevät nautinnollisesti pitkin päivää. Niiden lihakset pysyvätkin yleensä hyvässä kunnossa. Opettaja voi valita loppuvenyttelyyn oppilaiden osaamista venyttelyistä kissamaisimmat liikkeet.

Lopulta opettaja kokoaa kissaoppilaat piiriin. Oppilaat voivat kertoa parille, miltä tuntui olla kissa. Miltä tuntui leikkiä, liikkua ja venytellä kissan lailla?

Oikein hyvää eläinten viikkoa kaikille pikkukissoille ja opeille!


TEHTÄVÄ 2: yhdistä kissan ilme ja viesti

Avaa ja tulosta tehtävä tästä:

Yhdistä ilmeet -tehtävä (doc) (1 MB)

Yhdistä ilmeet -tehtävän oikeat vastaukset (doc) (454 KB)


TEHTÄVÄ 3: Millainen on kissamainen sisustus?

Jotta kissan olisi mahdollista elää tasapainoista ja lajilleen tyypillistä elämää, on myös kodin sisustuksessa huomioitava kissan tarpeet. Selvitä mitä kissa mieluusti puuhailee, jonka jälkeen suunnittele ja piirrä kissalle mieluinen ympäristö.

TEHTÄVÄ 4: Testaa kissatietosi

Vastaa: totta vai tarua?

1. Kun näet mustan kissan ylittävän katua, se tietää epäonnea
2. Kissalle pitää juottaa maitoa
3. Kissa on älykäs eläin
4. Kissa on turvallista ulkoilla kaupungissa vapaana
5. Kissa on alkujaan lähtöisin Afrikasta
6. Kissa on lyhytikäinen
7. Kissan on luovutusikäinen 8-viikkoisena
8. Jos kissaa ei voi pitää, sen voi jättää ulos
9. Kissa putoaa aina jaloilleen
10. Kissa kostaa omistajalleen, kun se tekee tarpeensa laatikon ulkopuolelle.

Oikeat vastaukset

1. TARUA. Mustalla tai minkään muun värisellä kissalla ei ole osoitettu olevan mitään tekemistä onnen tai epäonnen kanssa.
2. TARUA. Maito aiheuttaa monille kissoille ripulin, koska kissan vatsa ei kykene hajottamaan maidossa olevaa laktoosia kovin hyvin. Tästä syystä vesi on parempi vaihtoehto.
3. TOTTA.  
4. TARUA. Kissan ei ole turvallista liikkua kaupungissa vapaana, sillä vaaroina ovat autoliikenne tai kiusanteko.
5. TOTTA. Afrikanvillikissa on kesykissamme ainoa esi-isä.
6. TARUA. Kissa saattaa elää jopa 20-vuotiaaksi.
7. TARUA. Kissapennun tulisi olla emonsa kanssa 12-viikkoiseksi, jonka aikana kissa oppii kissana olemisen kannalta oleelliset asiat.
8. TARUA. Kissa ei tule toimeen Suomen luonnossa. Vuosittain löytöeläintaloihin tuodaan kissoja, jotka ovat nälkiintyneitä ja paleltuneita. Lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos. Jos lemmikistä joutuu luopumaan, on sille etsittävä uusi koti.
9. TARUA. Vaikka kissa hyvän tasapainoaistinsa ansiosta onnistuukin usein putoamaan jalat edellä, saattaa se kuitenkin vahingoittua vakavasti. Kerrostalossa onkin tärkeää rakentaa parvekkeelle turvaverkko ja huolehtia, ettei kissa mahdu putoamaan ikkunan raosta.
10. TARUA. Kissa ei ymmärrä aiheuttavansa mielipahaa, kun se tekee tarpeensa muualle kuin hiekkalaatikkoon. Se ei siis myöskään osaa kostaa. Sen sijaan vääriin paikkoihin pissaileva kissa voi olla sairas. Virtsavaivat ovat kissoilla melko yleinen ja hyvin kivulias vaiva. Jos kissa kokee laatikolla pissatessaan kipua, se pelästyy ja yrittää etsiä paikan, jossa kipua ei tunnu. Vääriin paikkoihin pissaileva kissa pitää aina käyttää eläinlääkärissä tutkimuksissa!