Tehtäviä yläkoululaisille

TEHTÄVÄ 1: Kirjoita mielipidekirjoitus

Joka vuosi Suomessa hylätään arviolta tuhansia kissoja. Kissojen kohteluun liittyy valitettavasti muitakin epäkohtia. Toisinaan syy kissojen huonoon kohteluun on ihmisten puutteellisissa tai vanhentuneissa tiedoissa. Joskus kissaansa epäasiallisesti pitävän ihmisen asenteen korjaamiseen riittää se, että asian perustelee hänelle hyvin.

Kirjoittamalla mielipidetekstin paikallislehteen voit tehdä eläinsuojeluteon. Voit keksiä aiheen itse, mutta ainakin nämä asiat ovat suomalaiskissojen hyvinvointia haittaavia asioita:

- Älä ota kesäkissaa!

- Kissanpennun luovutusikä on vähintään 12 viikkoa

- Leikkauta kissasi ajoissa

- Kissa ulkoilemassa kaupungissa

- Kotikissan elämä on tylsää – viihdytä kissaasi

- Pentutehtailu seis!

- Jos otan, en jätä

Jotta mielipidetekstistäsi tulee mahdollisimman vakuuttava, tarvitset paljon tuoretta tietoa. Tiedonhaun alkuun pääset vaikka Kissatieto.fi –sivulla.

Hyvässä mielipidetekstissä on ainakin seuraavat osat:

1. Mielenkiintoinen aloitus, jossa esittelet ongelman lukijalle. Ensimmäisessä kappaleessa tulee selväksi oma mielipiteesi.

2. Perustele mielipidettäsi. Perustelulla tarkoitetaan sitä, että todistat väitteesi lukijalle. Hyvä perustelu on uskottava. Perustelussa voit vedota esimerkiksi:

- asiantuntijoihin

- tutkimuksiin

- yleiseen mielipiteeseen

- syihin ja seurauksiin tai etuihin ja haittoihin

- omat kokemuksesi tai havaintosi

3. Pyri ottamaan huomioon myös vastapuolen näkemykset ja kumoamaan ne tekstissäsi.

4. Hyvä lopetus jää lukijan mieleen. Lopetuksessa voit esimerkiksi esittää toimintaehdotuksen, kerrata mielipiteesi, esittää toiveen tai kysymyksen lukijalle. Voit myös haastaa lukijan toimimaan kissojen hyvinvoinnin puolesta.

Kun olet valmis, lue teksti huolellisesti läpi ja varmista että oikeinkirjoitusasiat on kunnossa. Voit myös antaa tekstin kaverille luettavaksi ja kommentoitavaksi.

Paikallislehtien yhteystiedot ovat joko itse lehdessä tai ne voi etsiä netistä.

 

TEHTÄVÄ 2: Sarjakuva

Suomessa hylätään vuosittain tuhansia kissoja, vaikka lemmikkieläimen heitteillejättö on rikos. Kaikille kissoille ei löydy uutta, hyvää kotia, vaan niitä joudutaan lopettamaan. Uusien kissojen syntymistä on siksi syytä rajoittaa. Paras keino tähän on kissojen leikkauttaminen.

Ohessa on Milla Paloniemen hauska sarjakuva kissan leikkauttamisesta. Kuvita oma sarjakuva aiheeseen liittyen.

Tassutellen